Monday, November 16, 2009

25 nasihat Luqmanul Hakim

1.Wahai anakku:ketahuilah,sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam,banyak manusia yang karam ke dalamnya.bila engkau ingin selamat,agar jangan karam,layarilah lautan itu dngan SAMPAN yang bernama TAQWA,ISInya ialah IMAN dan layarnya adalah TAWAKKAL kepada ALLAH.
2.Orang2 yang sentiasa menyediakan dirinya untuk menerima nasihat,maka dirinya akan mendapat penjagaan dari Allah.Orang yang insaf dan sedar setelah menerima nasihat orang lain,dia akan sentiasa menerima kemuliaan dari Allah juga.

3.Wahai anakku,sandainya ibu bapamu marah kepadamu kerana kesilapan yang dilakukanmu,maka marahnya ibu bapamu adalah bagaikan baja bagi tanam-tanaman.

4.Wahai anakku,orang yang merasa dirinya hina dan rendah diri dalam beribadah dan taat kepada Allah,maka dia tawaddu' kepada Allah,dia akan lebih dekat kepada Allah selalu berusaha menghindarkan maksiat kepada Allah.

5.Jauhkan dirimu dari berhutang,kerana sesungguhnya berhutang itu boleh menjadikan dirimu hina di waktu siang dan gelisah di waktu malam.

6.Dan selalulah berharap kepada Allahtentang sesuatu yang menyebabkan untuk tidak menderhakai Allah.Takutlah kepada Allah dengan sebenar benar takut(taqwa),tentulah engkau akan terlepas dari sifat berputus asa dari rahmat Allah.

7.Wahai anakku,seorang pendusta akan lekas hilang air mukanya kerana tidak dipercayai orang dan seorang yang telah rosak akhlaknya akan sentiasa banyak melamunkan hal2 yang tidak benar.Ketahuilah,memindahkan batu besar daripada tempatnya semula itu lebih mudah daripada memberi pengertian kepada orang yang tidak mahu mengerti.

8.Wahai anakku,engkau telah merasakan betapa beratnya mengangkat batu besar dan besi yang amat berat,tetapi akan lebih lagi daripada semua itu,adalah bilamana engkau mempunyai tetangga(jiran) yang jahat.

9.Wahai anakku,janganlah engkau mengirimkan orang yang bodoh sebagai utusan.Maka bila tidak ada orang yang cerdik,sebaiknya dirimulah saja yang layak menjadi utusan.

10.Jauhilah sifat dusta,sebab dusta itu mudah dilakukan,bagaikan memakan daging burung,padahal sedikit sahaja berdusta itu telah memberikan akibat yang berbahaya.

11.Wahai anakku,bila engkau mempunyai dua pilihan,takziah orang mati atau hadir perkahwinan,pilihlah untuk menziarahi orang yang mati,sebab ianya akan mengingatkanmu kepada kampung akhirat sedangkan menghadiri pesta perkahwinan hanya mengingatkan dirimu kepada kesenangan duniawi sahaja.

12.Janganlah engkau makan sampai kenyang yang berlebihan,kerana sesungguhnya makan yang terlalu kenyang itu adalah lebih baiknya bila makanan itu diberikan kepada anjing sahaja.

13.Wahai anakku,janganlah engkau langsung menelan sahaja kerana manisnya barang dan janganlah langsung memuntahkan saja pahitnya sesuatu barang itu,kerana manis belum tentu menimbulkan kesegaran dan pahit itu belum menimbulkan kesengsaraan.

14.Makanlah makananmu bersama-sama dengan orang yang taqwa dan musyawarahlah urusanmu dengan para 'alim ulamak dengan cara meminta nasihat dari mereka.

15.Wahai anakku,bukanlah satu kebaikan namanya bilamana engkau selalu mencari ilmu tetapi engkau tidak pernah mengamalkannya.Hal itu tidak ubah bagaikan orang yang mencari kayu bakar,maka setelah banyak ia tidak mampu memikulnya,padahal ia masih mahu menambahkannya.

16.Wahai anakku,bilamana engkau mencari sahabat sejati,maka ujilah terlebih dahulu dengan berpura-pura membuat dia marah.Bilamana dalam kemarahan itu dia masih berusaha mengingatkan kamu,maka bolehlah engkau mengambil dia sebagai sahabat.Bila tidak demikian,maka berhati-hatilah.

17.Selalulah baik tuturkata dan halus budibahasamu serta manis wajahmu,dengan demikian engkau akan disukai orang melebihi sukanya seseorang terhadap orang lain yang pernah memberikan barang yang berharga.

18.Wahai anakku,bila engkau berteman,tempatkanlah dirimu padanya sebagai orang yang tidak mengharapkan sesuatu daripadanya.Namun biarkanlah dia yang mengharapkan sesuatu darimu.

19.Jadikanlah dirimu dalam segala tingkahlaku sebagai orang yang tidak ingin menerima pujian dan mengharap sanjungan orang lain kerana itu adalah sifat riyak yang akan mendatangkan cela pada dirimu.

20.Wahai anakku,janganlah engkau condong kepada urusan dunia dan hatimu selalu disusahkan oleh dunia saja kerana engkau diciptakan Allah bukanlah untuk dunia sahaja.Sesungguhnya tiada makhluk yang lebih daripada orang yang terpedaya dengan dunianya.

21.Wahai anakku,usahakanlah agar mulutmu jangan mengeluarkan kata2 yang busuk dan kotor serta kasar,kerana engkau akan lebih selamat bila berdiam diri.Kalau berbicara,usahakanlah agar bicaramu mendatangkan manfaat bagi orang lain.

22.Wahai anakku,janganlah engkau mudah ketawa kalau bukan kerana sesuatu yang menggelikan,janganlah engkau berjalan tanpa tujuan yang pasti,janganlah engkau bertanya sesuatu yang tidak ada guna bagimu,janganlah mensia-siakan hartamu.

23.Barangsiapa yang penyayang tentu akan disayangi,sesiapa yang pendiam akan selamat daripada berkata yang mengandungi racun,dan sesiapa yang tidak dapat menahan lidahnya dari berkata kotor tentu akan menyesal.

24.Wahai anakku,bergaulah rapat dengan orang yang 'alim lagi berilmu,perhatikanlah kata nasihatnya kerana sesungguhnya sejuklah hati ini mendengarkan nasihatnya,hiduplah hati ini dengan cahaya hikmah dari mutiara kata2nya bagaikan tanah yang subur lalu disirami air hujan.

25.Wahai anakku,ambillah harta dunia sekadar keperluanmu sahaja,dan nafkanlah yang selebihnya untuk bekalan akhiratmu.Janganlah engkau tendang dunia ini ke keranjang atau bakul sampah kerana nanti engkau akan menjadi pengemis yang membuat beban orang lain.Sebaliknya janganlah engkau peluk dunia ini serta meneguk habis airnya kerana sesungguhnya yang engkau makan dan pakai itu adalah tanah belaka.Janganlah engkau bertemankan dengan orang yang bersifat talam dua muka,kelak akan membinasakan dirimu.

1 comment:

Ahmad Zulfadhli Zulkefli said...

nasihat yang x luput dek zaman.. sesuai digunakan sepanjang masa.. =)

psst: Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.